„Демократична България“ излезе с позиция във връзка с актовете на агресия срещу българите в Република Северна Македония (РСМ) и зачестилите инциденти, насочени срещу българските клубове, в т.ч. стрелбата по клуба „Цар Борис III“ в  Охрид. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Те се обръщат към всички институции с призив да бъдат осъдени остро всички прояви и политики, с които се нарушават правата на македонските българи.
От „Демократична България“ посочват, че след няколкото години на конфронтация и нагнетяване на напрежение в междудържавните отношения след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество  от 2017 г., тази година са положени усилия за отблокиране на присъединителния процес на Република Северна Македония към Европейския съюз (ЕС). 
„48-ото Народно събрание по предложение на „Демократична България“ прие решение, с което българските искания станаха част от условията на самата преговорна рамка, в т.ч. изискването за изменение на конституцията на страната за гарантиране правата на българите там. Приетото предложение на френското председателство на Съвета на ЕС ангажира самите европейски институции в процеса по наблюдение на изпълнението. Наш дълг е да останем ангажирани в процеса на присъединяване на страната към ЕС, да подкрепяме процесите на демократизация и провеждането на институционални реформи, с особен акцент върху защитата на правата на българите в РСМ“, се казва в позицията.
От партията припомнят, че с Договора за ЕС се определят условията и принципите, на които всяка държава, която желае да стане член, трябва да отговаря. В позицията се отбелязва още, че в критериите за членство в ЕС се изисква наличието на стабилност на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на правото, правата на човека и зачитането и закрилата на малцинствата. 
Според „Демократична България“, въпреки декларираното намерение на властите в РСМ за присъединяване към ЕС, реално се наблюдава ескалация на случаите на конфронтация. „Клубът в Охрид неколкократно е бил обект на умишлено организирани атаки, вкл. по време на самото му откриване в присъствието на  българския посланик в Скопие“, припомнят от партията. 
От „Демократична България“ се обръщат към всички институции с призив да бъдат осъдени остро всички прояви и политики, с които се нарушават правата на българи в Република Северна Македония. Партията настоява в най-кратки срокове да бъдат приети промени в конституцията на страната за гарантиране правата на  българите там. От формацията осъждат гласуването на дискриминационен закон, който ограничава правото на сдружение на българите в Република Северна Македония чрез  въвеждането на рестриктивен списък от имена на личности, които може да носят техните клубове. От „Демократична България“ настояват още за разкриване на досиетата на югославските тайни служби, извършвали репресии над македонските българи; реабилитиране на техните жертви, изплащане на компенсации на тях и техните семейства за причинените страдания.
В сряда късно вечерта клубът на гражданското сдружение „Цар Борис Трети“ в Охрид отново стана обект на нападение, като по него е  стреляно с огнестрелно оръжие, когато е бил осветен. Дни преди това, неизвестни нападатели замеряха помещението на клуба с камъни, като счупиха стъклото и част от светещата реклама.