Районната прокуратура в Благоевград се самосезира и възложи проверка на ремонта на пътя между Разлог и Симитли, съобщиха от прокуратурата. 
Сред причините за възлагане на проверката е тежък пътен инцидент от 18 ноември, станал на пътя между Симитли и Разлог, извършването на ремонтни дейности, както и постъпила информация за нарушения при осъществяване на временната организация на движение при ремонтиране на пътния участък, посочват от прокуратурата.
Както БТА писа, на 18 ноември на пътя между Симитли и Разлог, на участък в ремонт, товарен автомобил навлиза в лентата за насрещно движение и удря странично лек автомобил с 52-годишен водач от сатовчанското село Кочан. Водачът на лекия автомобил е пострадал с фрактура на черепа и лицева кост и е транспортиран в болнично заведение в София, съобщиха във връзка с инцидента от Областната дирекция на МВР в Благоевград. 
Държавното обвинение установи, че в този участък не е изпълнена временна маркировка върху пътното платно, като изцяло е положена нова асфалтова настилка, съобщиха от Районна прокуратура – Благоевград. Налице са данни, че в участъците, свързващи с общински пътища, разликата в нивата между новоположената асфалтова настилка и тази на платната от общинските пътища е значителна. Неполагането на асфалт, който да осигури плавен преход от едното пътно платно в другото, води до затрудняване на движението на моторните прeвозни средства при напускането на път II-19 и включването в общинските пътища и обратно. Това създава предпоставки за произшествия и технически повреди на моторните превозни средства, посочват от прокуратурата. 
Районна прокуратура – Благоевград е възложила съвместна проверка по реда на надзора за законност и за защита на обществения интерес и правата на гражданите на Областно пътно управление – Благоевград, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР в гр. Благоевград и Районно управление на МВР в гр. Разлог с предмет ремонта на път II-19 в участъка от Разлог до Симитли.
На съответните контролни органи са дадени подробни указания за извършването на съвместни проверки, с оглед предприемането на превантивни мерки за предотвратяване на ПТП, водещи до административни нарушения по Закона за движението по пътищата и престъпления против транспорта по Наказателния кодекс.
 Проверките следва да установят налице ли са нарушения при осъществяване на ремонтните дейности, спазване на правилата за обезопасяване на служители, наличие на организация за временно движение, поставени пътни знаци, които да гарантират безопасност на движението и конкретната пътна инфраструктура.
С оглед правомощията си контролните органи следва да уведомят Районна прокуратура – Благоевград за резултата от проверката в указания срок с обобщен доклад за направените констатации и всички относими документи. При установени пропуски и/или нарушения по прилагането на нормативни актове е необходимо да се посочи тяхната причина и предприетите мерки за отстраняването им.