В Плевен бе отправена молитва за мир по целия свят с концерт на Плевенската филхармония в Католическата църква „Дева Мария от Фатима”. Апелът бе на отец Ярослав Барткиевич, който представи и изпълнителите на избраното за случая произведение - „Стабат Матер” от Джоакино Росини.
Събитието събра многобройна публика, изпълнила до краен предел епархийското светилище. Директорът на плевенските симфоници Любомир Дяковски каза за БТА, че представят този шедьовър на великия композитор по случай 230 години от рождението му. Дяковски уточни, че е поканен млад и изключително талантлив екип - солистите Мила Михова – сопран, Тамари Киракосова (Армения) – мецосопран, Андреа Калче – тенор, Виктор Кръстанов – бас.
Диригент бе 28-годишният маестро Алфонсо Тодиско от Италия, който гради успешна международна кариера. Под негово ръководство, с участието на общинския хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, прочутата творба на Росини прозвуча внушително в отличната акустична среда на храма.
С това събитие плевенската католическа църква продължи културната традиция, поставена още от съграждането й до днес - да представя изкуството на професионални музиканти с творби от световната класика при свободен вход за ценителите.
В програмата на Плевенската филхармония следва концерт на двама изтъкнати музиканти, родени в Плевен - маестро Пламен Джуров и цигуларката Велика Цонкова, които ще се представят пред съгражданите си на 30 ноември.