Очни прегледи на над 900 деца от 1 до 4 клас се извършват в Силистра по проект на местния Ротари клуб. Подобна кампания се прави за първи път в крайдунавския град, съобщиха за БТА организаторите.
Прегледите ще се извършват от офталмолога д-р Анна Сапунджиева. Средствата за тях са осигурени от състоял се неотдавна благотворителен бал.
„По време на пандемията децата преминаха на онлайн обучение. През останалото време повечето от тях боравят с таблети и телефони, които значително натоварват зрението. Затова решихме, че е добре да бъдат проведени профилактични прегледи, за да установим дали децата имат някакви отклонения и проблеми. За наша изненада голяма част от родителите изявиха желание децата им да участват в тази кампания“, каза президентът на Ротари клуб – Силистра Николай Костов.
До момента са завършили прегледите в едно от основните училища в Силистра и резултатите не са добри. Оказва се, че при половината от прегледаните деца се забелязват отклонения. „50% от децата, които дойдоха на преглед, не виждат по начина, по който е нормално за тяхната възраст. Зрението им е по-зле отколкото трябва бъде. Най-често причините са всички тези модерни устройства, които децата ползват“, обясни офталмологът д-р Ана Сапунджиева. Тя е категорична, че за да се установят точните причини за проблема, са необходими профилактични прегледи. Те обаче често са пренебрегвани от родителите. „Първият профилактичен очен преглед се прави на 3-годишна възраст. След това на 6 години и след като завърши първата учебна година, защото много от децата в старанието си стават късогледи“, каза специалистът.
Прегледите в основните училища в Силистра ще продължат до края на годината.
Тази година Ротари клуб – Силистра отбеляза своя двадесети рожден ден, като издаде книга, включващата всички благотворителни инициативи. В своята история клубът е реализирал множество проекти в полза на общността за общо над 110 хил. лева, организирал е 25 благотворителни бала, както и от други подобни събития.