Кипър и Германия искат да укрепят и разширят отличните си отношения, каза президентът на Кипър Никос Анастасиадис в сряда след среща в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц, съобщава вестник "Сайпръс мейл".
В публикация в социалните медии след срещата Анастасиадис каза: "Искам горещо да благодаря на моя приятел, германския канцлер Олаф Шолц, че ме прие и за нашите конструктивни разговори. Нашата обща цел е да продължим да укрепваме и разширяваме постоянно отличните отношения между нашите страни и народи на двустранно и европейско ниво".
По време на срещата си Анастасиадис и Шолц обсъдиха кипърския проблем и се спряха на европейски, енергийни и икономически въпроси.
Анастасиадис благодари на канцлера Шолц за съгласието му неговата страна да приеме 500 мигранти, пристигнали в Кипър в търсене на убежище. 
Шолц каза, че е за решение на кипърския проблем на основата на двузонална, двуобщностна федерация.
Той добави, че Германия ще направи всичко възможно преговорите за Кипър да бъдат подновени въз основа на международното право.
Коментирайки по-нататък, той отбеляза: "Отношенията между Република Кипър и Турция са важни и проблемите трябва да бъдат решени въз основа на диалога и международното право.“
И двамата се съгласиха да продължат да си сътрудничат в енергийния сектор и по въпроса за миграцията.