Службата за Косово в сръбското правителство приветства постигнатото в сряда споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово, за който Западът предупреди, че може да разпали етническо насилие.
Тази вечер албанците приеха всичко, което отхвърлиха предишните дни и за което не искаха и да чуят, съобщиха снощи от Службата за Косово в сръбското правителство, посочвайки основните ползи от споразумението, постигнато в Брюксел.
"Изречението във връзка със съобщението на ЕС, в което се говори за изпълнението на всички предишни споразумения от диалога, е голям успех за Сърбия и без никакви дилеми изпълнението на тези споразумения трябва да бъде преди всякакви по-нататъшни разговори за нормализиране на отношенията," заяви службата, цитирана от вестник "Политика". Сърбите могат да въздъхнат с облекчение, отбелязва изданието.
 От службата за Косово в сръбското правителство поясниха, че номерата КМ (Косово и Метохия) са запазени и ще останат в употреба в северната част на Косово, докато окончателно бъде постигнато споразумение.
Така или иначе през последните години сме издали само десет нови КМ номера, така че тази мярка на практика не ни засяга. Нашите в Косово ще продължат да си карат КМ табелите без проблем. По никакъв начин никога няма да приемем регистрационни номера RKS (Република Косово) и това споразумение го потвърждава, се казва в съобщението.
Службата оценява още, че снощното споразумение е индикация, че САЩ са искали да успокоят напрежението и са работили в тази посока.
Президентът Александър Вучич ще говори по-подробно за детайлите на споразумението тази сутрин, отбелязва вестник "Политика".