Беларус изпраща боси мигранти към границата с Литва на фона на студеното време, заяви Вилнюс и обвини съседката си, че използва нови, противозаконни тактики в тлеещата от дълго време гранична конфронтация, предаде ДПА.
Беларуските власти са насърчили мигранти да се опитат да прекосят външната граница на ЕС боси, заяви днес във Вилнюс министърката на вътрешните работи на Литва Агне Билотайте. По нейни думи целта е да бъде оказан натиск на литовските граничари. Министърката добави, че от беларуската страна на границата са били построени малки палаткови лагери за мигранти, които искат да прекосят границата. Литва обаче заяви, че те ще бъдат връщани. Мигрантите са получили пакет помощи с храна, дрехи и обувки от литовските граничари. "Фактът, че хората пристигат боси на границата, няма да бъде причина да им позволим да я прекосят", заяви министърката.
По информация от заместник-началникът на граничната полиция деветима мигранти вече са били приети в медицински учреждения по здравословни причини. Значително по-голям брой мигранти, които не са били подходящо облечени, са се опитали да прекосят границата и да влязат в Литва, добави той.
По официална информация на повече от 10 000 мигранти е било попречено да прекосят границата от месец януари насам.
Билотайте изрази надежда международните организации да обърнат внимание на ситуацията по границата. По нейни думи тя се е обърнала към Върховния комисариат на ООН за бежанците и Червения кръст.
Самата Литва беше критикувана заради строгата си позиция по отношение на миграцията. Страната има с Беларус обща граница с дължина близо 680 километра, като тя е и външна граница на ЕС. В края на лятото и през есента на 2021 г. ситуацията там ескалира. Хиляди хора се опитаха да влязат в ЕС. Брюксел обвини беларуския лидер Александър Лукашенко, че докарва мигранти от кризисни региони на външната граница на ЕС в опит да предизвика криза.