Румънският премиер Николае Чука заяви, че докладът на допълнителната доброволна мисия за оценка на прилагането от страна на Румъния на Шенгенското законодателство показва, че страната вече има "солиден, професионален принос към сигурността на Шенгенското пространство и ЕС като цяло", предаде Аджерпрес.
"Приех със задоволство доклада на допълнителната доброволна мисия за оценка за прилагането от страна на Румъния на Шенгенското законодателство, публикуван днес, доклад, който потвърждава много добрите оценки на европейските експерти след посещението, което те направиха в Румъния и Истанбул на 17 ноември 2022 г. За правителството на Румъния потвърждението чрез днешния доклад на факта, че изпълняваме изискванията, предвидени в Шенгенското законодателство в областта на визовата политика и защитата на данните, както и на факта, че Румъния е особено активна в съдебното сътрудничество в наказателната сфера с останалите европейски партньорки, представлява ново потвърждение на нашите заслуги за присъединяване към Шенген", се посочва в съобщение на премиера.
По думите му Румъния е показала "отлична техническа инфраструктура" и "солидна и резултатна" подготовка на персонала.
"Радваме се да установим, че европейските експерти са оценили специално начина, по който нашата страна спазва стриктно европейското законодателство и процедури, показвайки отлична техническа инфраструктура, както и солидна и резултатна подготовка на персонала, който обслужва тези сфери, съгласно стандартите на Шенген. Днес имаме още по-големи основания да се надяваме, че тези допълнителни положителни резултати ще направят възможно вземането на положително решение за присъединяването на Румъния към Шенген. Румъния вече носи, както се вижда и от съдържанието на този доклад, солиден, професионален принос към сигурността на това пространство и на Европейския съюз като цяло", се посочва в съобщението.
Премиерът Николае Чука отбелязва, че правителство на Румъния продължава да се отнася със същата сериозност и ангажираност към приноса си за сигурността на европейските граждани.
"Присъединяването ни към Шенген носи неоспорима добавена стойност в това отношение", подчертава в заключение румънският премиер.
Министерството на външните работи също приветства доклада на допълнителната доброволна мисия за оценка на прилагането от страна на Румъния на Шенгенското законодателство, като напомни, че мисията е осъществена едновременно в Букурещ и в румънското консулство в Истанбул.
В мисията за оценка, която посети в Румъния по-рано този месец, участваха седем експерти от страна на Европейската комисия, двама експерти от Съвета на ЕС, както и експерти от Чехия, Германия, Нидерландия и Швеция, напомня министерството.