Изложба, посветена на 110-годишнината от създаването на българската бойна авиация, ще гостува в Ямбол. Ще бъде открита официално на 25 ноември, от командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров и от кмета на Ямбол Валентин Ревански, съобщават от общинския пресцентър.
Откриването ще се състои пред Културно-информационния център „Безистен“ под съпровода на Представителния духов оркестър на ВВС. Експозицията ще остане в Ямбол до 15 декември, а градът е първият, в който гостува. След това ще бъде представена и в други градове с авиационни традиции, информират от местната управа.
Официални гости на церемонията ще бъдат и военнослужещите от ВВС на Кралство Испания, чийто домакин в момента е авиобаза Безмер край Ямбол. По случай първото посещение на представители от испанските ВВС в градския парк ще бъдат засадени 10 дръвчета испанска ела, допълват от кметството.
Изложбата беше открита в София на 4 октомври на Моста на влюбените до Националния дворец на културата. Експозицията съдържа 60 платна от съвремието и историята на ВВС. В тях са запечатани моменти от изтребителните, щурмовите, транспортните, зенитно-ракетните и радиотехническите войски на ВВС.