Съдебно жури в Хонолулу се произнесе вчера, че двама подсъдими коренни жители на Хавай са виновни за престъпление от омраза срещу бял мъж, извършено през 2014 г. в Мауи, предаде Асошиейтед прес.
Окръжният съдия Джей Майкъл Сийбрайт разпореди подсъдимите Каулана Ало-Каонохи и Леви Аки младши да бъдат задържани под стража до произнасяне на присъдата на 2 март.
В необичаен ход американското министерство на правосъдието реши да възбуди съдебно преследване срещу Ало-Каонохи и Аки за престъпление от омраза и през декември 2020 г. беше внесен обвинителен акт. За престъпление от омраза те могат да получат до 10 години затвор.
Прокурорите по делото заявиха, че двамата извършители са били мотивирани да действат от расата на пострадалия Кристофър Кунзълман, когато го нападат, ритат и удрят с лопата в село Кахакулоа. 
Кунзълман получава средна тежка телесна повреда. Той има различни наранявания, включително сътресение на мозъка, две счупени ребра и глава и коремна травма.
Двамата извършители вече бяха съдени за побоя на Кунзълман, а сегашното дело се гледа отделно.
Местни прокурори казаха, че за пръв път федералното правителство подвежда коренни хавайци за престъпление от омраза.
Адвокатите на подсъдимите признават, че двамата са нападнали пострадалия, но отричат това да е било предизвикано от омраза. Според защитата Ало-Каонохи и Аки са действали, предизвикани от неуважителното отношение на Кунзълман.
Самият Кунзълман свидетелства, че докато го биели двамата му казали, че в селото им никога няма да живее бял човек.