През есенно-зимния сезон значително се завишава опасността от възникване на пожари в домовете поради неправилно ползване или техническа неизправност на отоплителни уреди и в тази връзка районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пазарджик обръща внимание на основните правила за пожарна безопасност, които трябва да се спазват. Това съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР- Пазарджик Мирослав Стоянов.
Той посочи, че най-рисковата група са самотноживеещи, трудноподвижни и лежащоболни хора. При тях е необходимо да има осигурена незабавна телефонна връзка с номер 112, всички отоплителни уреди да са стабилно укрепени и да са на безопасно разстояние от леглото, завивките и други горими материали.
Част от препоръките за предотвратяване на пожар в домовете са също да не се ползват нестандартни или твърде остарели отоплителни уреди и да не се оставят да работят без наблюдение.
Ако възникне пожар във вашия дом или имот, не се опитвайте да го загасите сами, а се обадете на телефон 112 и изчакайте противопожарните служби на безопасно разстояние, посочи говорителят на ОДМВР-Пазарджик.