Област Плевен е на трето място в страната по брой на изложени в музеите експонати. Новите информационни технологии навлизат активно, създавайки възможности за по-широк достъп до културното наследство. Това се посочва в анализ за дейността на културните институции в Плевенско през миналата година, изготвен от отдел "Статистически изследвания" (ОСИ) в Плевен към Териториално статистическо бюро – Северозапад. 
На територията на областта функционират четири професионално действащи музея, регистрирани съгласно Закона за културното наследство. Движимите културни ценности в тях са национално богатство и представляват част от Националния музеен фонд. Музейните експозиции в областта имат над 405 хиляди фондови единици, които представляват 5.3 процента от общия брой на експонатите в този вид културни институции в страната. 
Музеите в Плевенска област следват пътя на цифровизацията и улесняват комуникацията с посетителите. Броят на цифровизираните фондови единици през 2021 г. е близо 7.4 хиляди и спрямо предходната година се повишава, отчитат от ОСИ - Плевен. 
През миналата година е отбелязан ръст в броя на посещенията в музеите и те достигат над сто хиляди, което е с близо 25 на сто повече от 2020 г. Чуждите граждани, посетили за година четирите музея, са 4400 души. Приблизително всяко трето лице, проявило интерес към музейните експозиции през 2021 г, е посетител в дните за свободен вход. За годината средно на един музей в област Плевен се падат 25,3 хиляди посещения.
Ръст се отчита и в театралните представления. След пандемичната 2020 г. през миналата година в областта са организирани 207 представления, посетени от близо 13 хиляди зрители. 
В анализа на ОСИ - Плевен се посочва още, че през миналата година е отчетен чувствителен ръст от над 75 процента в регистрираните читатели в библиотеки в областта. Библиотечният фонд се състои от 717,4 хиляди документа.