Не очаквам разширяване на териториалния обхват на войната в Украйна, тъй като НАТО много ясно заяви, че ще се въздържа от каквито и да е преки действия срещу Русия, а това е разбираем интерес и за самата Русия. Това коментира за БТА бившият министър на отбраната и военен експерт Велизар Шаламанов по повод инцидента с паднали ракети на територията на Полша, близо до границата с Украйна.
Ясно е, че при този инцидент има като пряка причина продължаващите по същество терористични ракетни удари на руските сили по обекти от критична гражданска инфраструктура, включително в Западна Украйна, в близост до украинската граница, много далеч от линията на съприкосновение на войските на Русия и Украйна, посочи Шаламанов. Като резултат очаквам много сериозни разговори по прекратяване на тези терористични удари, но тъй като на Русия не може да се има доверие, това трябва да бъде съпроводено с решително подобряване на системата за противовъздушна (ПВО) и противоракетна отбрана (ПРО) на Украйна, каза още той. Велизар Шаламанов посочи, че е необходимо и повишаване на капацитета за радиолокационно и друго техническо наблюдение по границите на НАТО и уплътняване на ПВО и ПРО за избягване на такъв тип инциденти, макар те да не са свързани с преки, насочени срещу територия на НАТО удари.
Експертът коментира още, че няма основание за задействане на чл. 5 от Договора на НАТО, тъй като няма целенасочена, умишлена атака срещу територия на страна от НАТО. Шаламанов добави, че по чл. 4 консултациите могат да доведат до решение за активиране на съществуващи планове за ПВО и ПРО, както и разглеждане на исканията от Украйна за забранена за полети зона, поне в някаква граница от 200-300 км по границите със страните от НАТО, с цел да се избегнат такива инциденти, които могат да доведат до ескалация. Това означава развръщане на модерни комплекси за ПВО и ПРО по границите на страните от НАТО, които са около Украйна – Полша, Словакия, Унгария, Румъния, защо не и България, както и предоставяне на по-модерни средства за ПВО на самата Украйна, посочи Шаламанов.  
Ако допуснем, че това е инцидент, свързан с ракети от комплекса С-300, ясно е, че са необходими по-модерни системи, които по-ефективно прихващат и унищожават руските ракети, без да се стига до такива инциденти, до падане на части от тези ракети в съседни страни, и изнасяне на ПВО на по-предни позиции, поне в тази 200-300 километрова зона около границите на страните от НАТО да бъде защитена на 99,99 %, каза още той.
В отговор на въпрос Велизар Шаламанов коментира и състоянието на системата за ПВО на страната ни. В настоящия момент и по информацията, която имам още от 1999 г. по време на Косовската криза, оттогава не се е подобрила системата за ПВО на България, няма нито нови радари, нито нови зенитно-ракетни комплекси, нито нови изтребители, посочи Шаламанов. ПВО на България е крайно недостатъчна и ако искаме да бъдем защитени от случайни удари с ракети, които са изгубили управление, трябва да имаме модерни средства за откриване и въздействие, каквито могат да бъдат предоставени единствено от страни от НАТО като временно разположени у нас, както стана в Словакия, посочи бившият военен министър. Той добави, че трябва да се знае, че самолетите МиГ-29 практически не могат да изпълняват задачи по противовъздушна отбрана, а единствено по въздушно патрулиране. Велизар Шаламанов каза, че ако искаме да имаме надеждна ПВО и ПРО, трябва незабавно в консултации със съюзниците и с командващия операциите в НАТО да постигнем съгласие за разполагане на зенитно-ракетни комплекси и на модерни изтребители, както и до закупуването на наши радари и зенитно-ракетни комплекси да се увеличат полетите на системата АУАКС, която служи за ранно предупреждение, откриване и управление на средствата при въздушна атака, включително при случайно изстреляни към нашата територия ракети или безпилотни самолети. Шаламанов добави още, че разследването на инцидента в Полша в най-голяма степен ще зависи от информацията събрана именно по линия на АУАКС и системата за ПВО на Полша и Украйна.