Областната аптечна карта на Пазарджишка област ще бъде изготвена до края на месец ноември. Това стана ясно след проведеното днес заседание на Областната комисия, която трябва да изготви картата за региона.
В заседанието участваха представители на Регионалната здравна инспекция, представители на общините,  Регионалната здравно-осигурителна каса,  Български фармацевтичен съюз и представители на Българска асоциация на помощник- фармацевтите.
Заместник областният управител д-р Красимира Радева и главният секретар на областна администрация Светлан Карталов представиха методиката, по която ще бъде изготвена, приложенията и анкетните карти, свързани с дейността по попълването на Областната аптечна карта. Тя ще съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки в област Пазарджик, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в аптеките на територията на областта.
Целта на изготвянето на Областната аптечна карта е да се заснеме актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности, както и да се определи броят на магистър- фармацевтите.
Областната аптечна карта трябва да бъде утвърдена от Областния управител на Пазарджик и да бъде предоставена на Министъра на здравеопазването до 30 ноември.