Държавният дълг на Сърбия е под контрол и възлиза на 293,6 милиарда сръбски динара (2,5 млрд. евро) или 53 процента от БВП, каза днес сръбският министър на финансите Синиша Мали, предаде ТАНЮГ.
„Държавният дълг на Сърбия е в най-голямата икономическа криза досега, но все още е под контрол и възлиза на 53,7 процента“ от БВП, посочи той. „От друга страна, имате среден държавен дълг на еврозоната, който, според прогнозите, в края на тази година ще достигне 93,6 процента“, добави Мали.
„Състоянието на държавния дълг в Сърбия е такова, че едновременно и опозицията, и медиите, които са под нейния контрол, изпадат в истерия, защото не могат да приемат, че дори в най-голямата икономическа криза, държавният дълг е под контрол и възлиза на 53,7 процента“, написа Мали във Фейсбук, в отговор на статия в сръбския вестник "Данас", който обяви на заглавната си страница, че „Държавата прикрива истинското състояние на държавния дълг“.
Мали казва още, че преди само няколко години дългът на Сърбия е достигнал над 70 процента от БВП, а това, по думите му, е последица от лошото икономическо управление на онези, които в момента критикуват правителството.
„Днес, насред една от най-големите кризи, държавният дълг на Сърбия е в сигурната зона, от която няма намерение да излиза. Трябва да се знае, че със засилване на контрола през последните години се стигна до почти наполовина по-малък дълг, който отбелязва спад от 2,8 милиарда евро в края на 2013 г., на 1,6 милиарда евро в края на октомври 2022 г.“, предава думите на Мали ТАНЮГ.
Според сръбския министър на финансите Синиша Мали всичко това е „борба за гражданите, борба за страната да не се изтощи, за икономическия растеж да не се бави, да не се затварят работни места, да не пада стандартът. Борбата ни дава днес средна заплата над 720 евро, растеж на БВП в години, когато много икономически по-силни държави са пред рецесия“.