На 16 ноември, под мотото "Уважавай, подкрепяй, обичай!", в Силистра ще бъде отбелязан Международният ден на толерантността, съобщиха от местната Община.
От 14.00 часа в салона на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Калипетрово учениците от училищата в селата Калипетрово, Брадвари и Проф. Иширково ще се забавляват и ще спортуват в екип с послание за разбирателство и подкрепа. Спортният празник няма състезателен характер. За всички участници са осигурени подаръци и лакомства от Община Силистра.
Съорганизатор на събитието е Общинският съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси. Проявата е част от инициативите в Плана за действие на община Силистра за подкрепа на интеграционните политики и е в съответствие с Националната стратегия за интегриране на ромите.
На 16 ноември 1995 г. държавите членки на ЮНЕСКО приемат декларация с принципите на толерантността. Една година по-късно Генералната асамблея на ООН предлага този ден да се празнува като Международен ден на толерантността. В своята декларация ООН определя толерантността като "уважение, приемане и оценяване на безкрайното богатство от култури и форми на изразяване по света. Толерантността е хармония в различието".