Министърът на правосъдието на Република Северна Македония Никола Тупанчески смята, че изпращането на Закона за сдруженията до Венецианската комисия има превантивна цел, за да бъдат избегнати евентуални нежелани последици и присъди от Европейския съд за правата на човека в Страсбург, а практиката да се изпращат закони за оценка от комисията трябва да продължи и в бъдеще, но преди приемането на самите закони, за да има време за евентуални корекции.
„Европейската практика показа, че един закон може да бъде проверен и след приемането му. Становището на Венецианската комисия е добре дошло, но не можем да предрешим какво би било становището й", посочи Тупанчески в отговор на журналистически въпрос.
Вчера в София министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи каза, че ще предложи на правителството Законът за сдруженията да бъде изпратен на Венецианската комисия, за да се установи дали съдържа спорни елементи. 
По-рано днес за това говори и премиерът Димитър Ковачевски. Според него в Закона за сдруженията няма твърде много неясноти и независимо от това дали ще бъде изпратен за проверка на Венецианската комисия или не, всички закони ще бъдат прегледани по време на двустранния скрининг с ЕС.
Промените в закона за сдруженията и фондациите бяха внесени от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и гласувани в парламента на Северна Македония преди седмица с гласовете и на управляващите. Вчера по време на посещението си в България министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи каза, че ще препоръча на правителството законът да бъде прегледан от Венецианската комисия. Той има ретроактивно действие и след приемането му вече съществуващите сдружения с имена, които в Северна Македония се смятат за спорни, трябва да бъдат променени в рамките на 90 дни или регистрацията им ще бъде заличена. До приемането на тези поправки се стигна след напрежението, което беше създадено след откриването на клубовете на сдруженията „Иван Михайлов“ в Битоля и „ Цар Борис Трети“ в Охрид.
Още при внасянето на поправките в Закона за сдруженията Буяр Османи и Никола Тупанчески изразиха резерви към ретроактивното действие на този закон.