Германската фотографка Шарлоте Шмиц открива изложба в София. Експозицията е озаглавена „La Puente“. В нея авторката изследва идеята за участието на обекта на фотографията в създаването на самата снимка, съобщават организаторите от Гьоте институт.
Изложбата носи името на най-големият публичен дом в южната част на Еквадор, в който работят над 150 жени. Фотографиите са създадени в партньорство с тях – те избират как да позират, а след това рисуват върху полароидните си снимки с лак за нокти. В началото целта е да бъде прикрита самоличността им. Постепенно лакът се превръща в творческо средство.
Участието на моделите е в основата на художествената практика на Шарлоте Шмиц. Със серията тя се противопоставя на съществуващите стереотипи за секс работничките. „По света повечето от тях са жени, докато авторите на арт и фотографски проекти на тази тема обикновено са мъже. Творбите често не показват жените така, както те биха искали да бъдат видени, и допринасят за дисбаланса във възприемането на секс работниците и жените като цяло“, коментират от екипа на Гьоте институт.
Освен полароидни снимки и видео документация, в изложбата са включени още едноименна книга, както и личните чаршафи на моделите, които те са подарили на Шарлоте Шмиц. Експозицията може да бъде разгледана от 24 ноември до 13 януари. Ден след вернисажа ще се състои отворен разговор с Шарлоте Шмиц и Светлана Бахчеванова от агенция FotoEvidence Press, посветен на трудните и нелицеприятни теми в полето на фотографското отразяване на насилие, травма и борбата срещу тях.
Към събитието има и ден на отворените врати в библиотека „Фотосинтезис“. Той е на 12 декември, когато посетителите могат да видят селекцията от книги на международното издателство за социално ангажирана фотография „FotoEvidence“.
Шарлоте Шмиц е документална фотографка. Темите на творчеството й са свързани предимно с жените и миграцията. Авторката израства в датското малцинство в Германия и учи документална фотография в университета на Хановер. Работите на Шарлоте се публикуват в международни медии, сред които Der Spiegel и The Washington Post. Имала е самостоятелни изложби в САЩ, Турция, Австрия и Япония. Тя е първата носителка на наградата FotoEvidence W, която се връчва от FotoEvidence Press. 
В средата на март 2020 г. тя основава The Journal - глобален фотографски колектив от няколкостотин жени и небинарни фотографи. / ГН