Общото събрание на ООН днес гласува с огромно мнозинство за осъждане на американското икономическо ембарго срещу Куба за 30-та година, като администрацията на Байдън продължи противопоставянето срещу Хавана на бившия президент Доналд Тръмп и отказа да се върне към въздържането на администрацията на Обама от 2016 г., предаде Асошиейтед прес.
При гласуването в 193-членното Общо събрание 185 държави подкрепиха осъждането, САЩ и Израел се противопоставиха, а Бразилия и Украйна се въздържаха.
Кубинският външен министър Бруно Родригес заяви преди гласуването, че от 2019 г. насам американското правителство "ескалира обсадата около нашата страна, като я доведе до още по-жестоко и хуманно измерение, с цел умишлено да нанесе възможно най-големи щети на кубинските семейства".
През първите 14 месеца от управлението на Байдън щетите за кубинската икономика се оценяват на 6,35 млрд. долара, което се равнява на повече от 15 млн. долара на ден, казва Родригес.
Резултатът от днешното гласуване със 185:2 гласа беше подобен на тези от предишни години.
Резолюциите на Общото събрание не са правно обвързващи и не подлежат на изпълнение, но отразяват световното мнение, а гласуването даде на Куба ежегодна трибуна, от която да демонстрира изолацията на САЩ в десетилетните им усилия да изолират карибската островна държава, отбеляза АП.