Гладът и недохранването се увеличават в засегнатите от наводнения, суша и конфликти райони на Южен Судан, като някои общности вероятно ще бъдат изправени пред остро недохранване, ако хуманитарната помощ не бъде поддържана и мерките за адаптиране към климата не бъдат увеличени, предупреди ООН днес.
Последната интегрирана фазова класификация на продоволствената сигурност (IPC), публикувана днес, показва, че около две трети от населението на Южен Судан (7,76 милиона души) вероятно ще се сблъска с остра продоволствена несигурност по време на слбия сезон април-юли 2023 г., докато 1,4 милиона деца ще бъдат изправени пред недохранване.
Организациите на Обединените нации по прехрана и земеделие (ФАО), Детският фонд (УНИЦЕФ) и Световната продоволствена програма (WFP) предупреждават, че делът на хората, изправени пред високи нива на продоволствена несигурност (IPC фаза 3 – криза, или по-горе) и недохранването е на най-високото ниво досега, надминавайки нивата, наблюдавани дори по време на конфликта през 2013 г. и 2016 г. Спадът в продоволствената сигурност и широкото разпространение на недохранването са свързани с комбинация от конфликт, лоши макроикономически условия, екстремни климатични явления и спираловидно покачващи се разходи за храна и енергоносители. В същото време се наблюдава спад във финансирането на хуманитарни програми въпреки постоянното нарастване на нуждите.
"Бяхме в режим на превенция на глада през цялата година и предотвратихме най-лошите резултати, но това не е достатъчно", предупреди Макена Уокър, изпълняващ длъжността директор на WFP в Южен Судан. По думите му Южен Судан е на фронтовата линия на климатичната криза и ден след ден семействата губят домовете, добитъка, нивите и надеждата си заради екстремното време. "Без хуманитарна хранителна помощ милиони други ще се окажат във все по-тежка ситуация и няма да могат да осигурят дори най-основната храна за семействата си", допълва Уокър.
Безпрецедентното многогодишно наводнение, обхващащо страната, изостря вече високите нива на глад, причинени от продължаващия конфликт и глобалната хранителна криза. Централните части на страната, които са най-силно засегнати от многогодишните наводнения, са районите с най-високи нива на хранителна несигурност.
"Подкрепата за препитание е особено необходима, за да се улесни самостоятелността на Южен Судан в производството на храни. Знаем, че потенциалът съществува, тъй като през 2021 г. бяха произведени около 840 000 тона зърнени култури по време на трудна година с изменение на климата, наводнения, конфликти и други фактори. При настоящия дефицит на зърнени култури от 541 000 тона са необходими спешни инвестиции в поминъка на селските райони, за да се увеличи производството и самодостатъчността", коментира Мешак Мало, представител на ФАО в Южен Судан.
Въпреки че има незначителни подобрения в продоволствената сигурност в някои части на страната, кризата с храненето в Южен Судан се задълбочава. Всички окръзи с изключение на един показват влошаване на ситуацията с изхранването до юни 2023 г., включително 44 окръга, където ситуацията се счита за критична.
"През последните три години наводненията засегнаха драстично все по-голям брой хора в Южен Судан", каза изпълняващият длъжността представител на УНИЦЕФ в Южен Судан Йеспер Молер, изразявайки притеснението си, че сред засегнатите нараства броя на деца с несигурно хранене и недохранени деца, които международната общност не може да пренебрегне. "За да защитим ефективно децата от последиците от изменението на климата, трябва да гарантираме, че достигаме до най-уязвимите с основен пакет от интервенции на многосекторни социални услуги", смята Молер.
Сара Бейсолоу Нианти, постоянен и хуманитарен координатор на ООН за Южен Судан, обясни, че докладът на IPC е продукт на месеци на събиране и анализ на данни с участието на правителството, агенциите на ООН, НПО и други партньори. "Качествени данни като тези са от решаващо значение за формулирането на планове за хуманитарна реакция, за да се отговори на нуждите на хората в страната, и тези цифри показват, че хората в Южен Судан се нуждаят от подкрепа повече от всякога. Жизненоважно е да получим ангажименти от донорите за 2023 г., за да можем да предотвратим влошаване на хуманитарната ситуация в цялата страна", каза тя.
Ресурсите за хуманитарната реакция през 2023 г. в Южен Судан са спешно необходими в рамките на следващите няколко месеца или агенциите няма да могат да предложат хуманитарна помощ навреме за следващата година, оставяйки милиони семейства в риск от по-дълбоко гладуване.