Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич съобщи днес, че подкрепя връщането на задължителната военна служба и уточни, че по въпроса ще има експертна дискусия, съобщават сръбските медии.
Той уточни, че предстои да се прецени дали продължителността на службата да бъде три седмици или три месеца.
Притесняваме се, когато имаме наводнение или пожар, а не знаем как да реагираме. Когато говорим за връщане на военната служба, не говорим за водене на война, а за това армията да бъде в услуга на гражданите, когато това е най-необходимо в най-трудните моменти, добави днес Вучевич, цитиран от агенция Танюг.
Министърът на отбраната каза за белградския „Блиц“, че според него хората над 30 години, които преди това не са служили в армията, също трябва да преминат военно обучение. По думите му целта на връщането на задължителната военна служба е да се научи новото поколение как да се справя в кризисни ситуации.
Президентът на Сърбия Александър Вучич по-рано подкрепи връщането на задължителната военна служба.
Задължителната военна служба в Сърбия беше премахната на 1 януари 2011 г., но през последните години в страната се заговори за нейното възстановяване, припомня ТАСС. Както беше посочено от военното ведомство на Сърбия на 31 декември 2016 г. на ниво министерство на отбраната и въоръжените сили бе сформирана работна група, която разгледа нови стратегически документи, включително връщането на задължителната военна служба. Тогава това решение бе взето във връзка със засиления миграционен натиск по границите на страната.