Входът за посещения на експозициите в Художествена галерия (ХГ) "Илия Бешков" в Плевен става платен от днес.  
Цените на билетите са определени с решение на Общинския съвет на Плевен през декември миналата година. Тогава се приеха промени в Наредба 17, която се отнася за местните такси и цени на услугите, предлагани на територията на общината.
През лятото на входа на галерията бе оформен магазин, в който ще се предлагат билетите за посещения, каталози и сувенири, каза за БТА Цвета Кацарова, директор на културния институт. 
Входът за възрастни ще е три лева, за студенти, ученици и пенсионери по един лев, а за деца до 7 години и хора с увреждания ще е безплатен. Отстъпки ще се правят за групови посещения над 10 души. 
Всеки четвъртък, както и на някои празници, входът за експозициите ще е безплатен, добави Кацарова. Членуващи в професионални организации с дейност в областта на музейното дело и културното наследство, както и служители на музеи и ученици от училищата по културата ще посещават галерията, без да заплащат. 
От днес най-голямата плевенска галерия ще посреща посетители със зимно работно време от 9.00 до 17.00 часа всеки работен ден от понеделник до събота включително.
Както БТА писа, от октомври галериите "Илия Бешков" и Дарение "Колекция Светлин Русев" започнаха инициативата "Музеят е муза". Чрез нея се предлагат безплатни занимания за деца с интереси към изобразителното изкуство. Часовете се провеждат всеки четвъртък и петък от художничката и музеен педагог Невелина Янакиева.