Национален пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) ще бъде открит днес в Габрово. Официалното му откриване става в Деня на спестовността - 31 октомври, а както знаем, габровци са известни не само с чувството си за хумор, но и с пословичната си спестовност, станала известна по света чрез преведения на десетки езици сборник с местни анекдоти "Габровски шеги" и с градските карнавални шествия.
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев, заедно с областния управител Кристина Сидорова и кмета на общината Таня Христова, ще прережат лентата в присъствието на представители на държавната и местната власт, ръководители на културни институции, журналисти и приятели на БТА.
Пресклубът на БТА се намира в центъра на града, в старинната му част, известна като Шести участък, на адрес ул. "Опълченска" № 11. Откриването ще започне с водосвет, отслужен от иконом Руслан Личев, архиерейски наместник на Габровската духовна околия.
Новият дом на БТА в Габрово е 26-ият национален пресклуб на агенцията. БТА е разкрила и клубове в София, в повечето областни центрове в страната, както и извън пределите на страната - в Босилеград (Сърбия), в Тараклия (Молдова), в Скопие (Република Северна Македония) и в Букурещ (Румъния). 
Откриването на пресклуб на БТА стана възможно, след като на 13 септември в Габрово беше подписан договор между Кирил Вълчев, генерален директор на БТА, и Таня Христова, кмет на Габрово, според който общината безвъзмездно предоставя на националната агенция за ползване част от сграда, неразделно свързана с архитектурен ансамбъл в стария град. Сградата е паметник на културата с местно значение. Тя е собственост на "Реставрация" ЕАД към Министерството на културата, като другата част от нея се използва като туристически информационен център. В клуба агенцията ще продължи да развива информационната си дейност в региона, а новият дом ще стане място за общуване между представителите на различни институции и медиите.
В Габрово за БТА през годините са работили кореспондентите Кольо Атанасов, журналист и писател, Христо Байданов, журналист, щатен кореспондент, и Жанета Михова. Атанасов е работил през 1951 – 1952 година като нещатен кореспондент на Агенцията. Христо Байданов е работил най-дълго - 38 години, като е започнал да изпраща информации от 1960 г., работното му място е било в сградата на Окръжния комитет на БКП (днес - Съдебна палата), а след 1989 г. ползва офис в сградата на Община Габрово. Жанета Михова е назначена за кореспондент през 1998 година, а Радослав Първанов се присъедини към екипа на БТА в края на октомври.
Разкриването на пресклубове е част от политиката на агенцията, обединена под марката "Национален пресклуб - БТА". Целта е те да се утвърдят като място за общуване между медии и представители на бизнеса, политиката, културата и спорта. В тях се организират пресконференции, дискусии, изложби и други събития, на които институции, организации и граждани могат да отправят послания и да огласяват новини от региона.