Военен парад за годишнината на Деня „Охи“ се проведе днес в Солун в присъствието на гръцкия президент Катерина Сакеларопулу и на министъра на националната отбрана Никос Панайотопулос, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
Официалният празник отбелязва отхвърлянето от Гърция („Охи“ в превод „Не“) на италианския ултиматум на 28 октомври 1940 г., което доведе до нахлуването на италиански войски в Гърция в началото на Втората световна война.
В Солун парадът започна около 11:00 часа с градската филфармония и премина по булевард „Мегалу Александру“ („Александър Велики“).
По-рано гръцкият президент положи венец пред паметника на героите от Трети армейски корпус.
В тазгодишния парад в Солун участваха новопридобитите френски самолети „Рафал“ (Rafale) и бронирани машини „Мардер“ (Marder 1A3), както и разузнавателните машини TTOA M1117. Освен това над града прелетя историческият реактивен самолет „Спитфайър“ (Spitfire MJ755), както и самолетите на гръцките военновъздушни сили (включително Ф-16 и Ф-14) и хеликоптерите на въздушнодесантната част на армията и „Сикорски S-70“ на гръцкия флот. Групата реактивни самолети „Зевс“ прелетя отделно и направи демонстрация на сложни въздушни фигури.
В парада участваха исторически сдружения и клубове, доброволчески групи, моторизирана част от въоръжените сили, представители на военните академии и специални оперативни звена от трите рода на въоръжените сили и от силите за сигурност, гръцката полиция, пожарната бригада и пристанищната администрация.
В Атина студенти дефилираха късно сутринта в центъра на града.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)