Днес църквата почита Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец. В Стара Загора имен ден празнуват над 5000 старозагорци, сочи справката на Дирекция „Гражданско състояние“ на Общинска администрация. Най-много празнуващи на този ден са с името Димитър – 2509, а след него Митко - 861 души. Гости ще посрещнат още Димитрина – 277, и Димитринка – 269, Димитрана – 2, и Димитричка -12. Мъжете с имена Митьо и Митю са общо 154.
Имен ден празнуват също Димо - 444, Димчо -143, Димка - 231, Диман - 21, и Димана - 55. Старозагорците с имена Драгомир - 156, Драгомира - 17, както и един старозагорец с име Драголюб, също приемат поздравления.
Две старозагорски села отбелязват своя празник на Димитровден - Горно Ботево и Лозен. Тържеството в Горно Ботево ще започне в 9:00 часа, а в Лозен- от 11:30 часа.
Свети Димитър е един от най-уважаваните и тачени светци. Димитър бил родом от Солун и живял в края на III и началото на IV век. Получил добро образование и заради качествата му на мъдър и храбър воин бил поставен на висок военен пост - хилядник. В определен момент от служението си Димитър се запознал с християнската вяра, обикнал я и се покръстил. Затова, макар да получил заповед от император Максимиан да преследва християните, той не само не ги гонил, но дори ги защитавал. Това негово поведение стигнало до ушите на императора, който на връщане от поход на Изток спрял в Солун и настоял Димитър да се откаже от вярата в Иисус Христос. Увещанията се оказали напразни, затова го затворили в тъмница.