Въпреки искането на специалния пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар за 10-месечно отлагане, министър-председателят Албин Курти заяви, че крайният срок за замяна на сръбските регистрационни табели на автомобилите със законни косовски номера е 31 октомври, предаде за БТА агенция КосоваПрес.
„На 31 юли вече променихме срока и вместо 1 октомври го изместихме за 1 ноември или по-добре да кажем, че вместо 30 септември последната дата е 31 октомври, когато всички граждани на Косово, които имат превозни средства с регистрационни табели KM, PR и подобни, наследство от времето на Милошевич, могат да пререгистрират тези със законни и законни регистрационни номера RKS, като те също ще могат да се възползват финансово от данъчни облекчения, без митнически данък, без акциз и без ДДС.“ 
Курти каза, че автомобилите в Косово, които все още са със сръбски регистрационни табели, са по-малко от 10 хиляди и че повечето от колите на сърбите в Косово, вече са пререгистрирани.
Косовският премиер също така заяви, че това решение на правителството в Прищина не е нито отмъщение, нито израз на гняв, а мярка, която осигурява финансово облекчение и равнопоставеност. Той каза, че властите в Косово приемат сериозно предложенията на международните партньори и внимават да не застрашават мира и сигурността.
Освен това Курти каза, че е в непрестанна връзка с министъра на вътрешните работи на Косово, с командващия КейФОР и с Департамента на САЩ.
Курти каза също, че кампанията на Косово за пререгистрация на сръбските автомобилни номера е изправена пред негативна кампания и насилие, чийто източник е Белград. Той подчерта, че тези действия няма да бъдат толерирани от правителството на Косово.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)