На 21 октомври Кърджали отбелязва своя празник. Тази година е юбилейна, защото се навършват и 110 години от освобождението му.
По традиция тържествата, посветени на Деня на Кърджали, ще започнат с полагане на цветя и венци - от 9,00 часа пред паметника на ген. Васил Делов, известен като освободител на Кърджали. В 9,30 часа в залата на театъра ще бъде дадено начало на тържествената сесия на Общински съвет, на която ще бъдат отличени номинираните за званието „Почетен гражданин на община Кърджали“.
Тържествената сесия се провежда след тригодишно прекъсване заради предходни избори и мерки, свързани с ковид пандемията. Номинираните тази година са петима, като част от тях са предложени в предишни години. Това са: Вълчо Милчев, Иванко Маринов (посмъртно), инж. Емил Младенов, Зиятин Нуриев и инж. Мордо Данон (посмъртно). Ще бъде връчен и почетен знак на община Кърджали – златен, който се присъжда със заповед на кмета на общината. 
Празничната програма ще продължи с шествие на представителните блокове на учебните заведения, което ще тръгне в 11,30 часа от Дома на културата и ще приключи пред паметника на Освободителите в Градската градина, където в 12,00 часа ще започне тържественият ритуал по случай 21 октомври.
По-късно през деня – в 17,00 часа, пред паметника на Васил Левски жителите и гостите на Кърджали ще имат възможност да се насладят на изпълнения на Гвардейски духов оркестър – София. Концерт на Ансамбъла на българската армия е заложен от 17,30 часа в театъра.
Финалът на празненствата, посветени на Деня на Кърджали и 110-годишнината от освобождението му, ще бележи тържествена заря-проверка пред паметника на Васил Левски от 19,00 часа.
Паралелно с културните прояви, част от програмата на празника е и детски футболен турнир от 10,00 часа на стадион "Горубсо" в града.
Денят на Кърджали се отбелязва от 1939 г. с решение на околийската администрация и на тогавашния кмет на града Георги Димитров. Празникът бележи годишнина от освобождението (1912) на Кърджали от османско иго от Хасковския отряд под командването на ген. Васил Делов по време на Балканската война (1912-1913).
Според историческите сведения, на 5 октомври 1912 г. България, Гърция, Сърбия и Черна гора, обединени в Балкански съюз, започват война срещу Османската империя за освобождаването на християнското население в Македония и Одринска Тракия, останали по силата на Берлинския договор (13 юли 1878) в пределите на Османската империя. На 21 октомври (8 октомври стар стил) 1912 г. град Кърджали е завзет и освободен от Хасковския отряд на ген. Васил Делов.