Директор на РИОСВ Русе - инж. Мая Радева. Това име на сайта на русенската екоинспекция ни изненада вчера, тъй като никой не беше съобщил за такава кадрова промяна в тази толкова важна държавна институция. Оказа се обаче, че промяна и има, и няма, тъй като е само временна.   

И че по заповед на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова директорите на екоинспекциите в Русе и Велико Търново разменят директорите си за месец. Инж. Цонка Христова отива в старопрестолния град, а Мая Радева идва край Дунава. Промяната в назначенията е от 17 октомври. Следващият месец ще се върнат обратно на старите си места.
За „Утро“ инж. Мая Радева обясни, че такива рокади се извършват в цялата страна и това е експеримент по идея на служебния министър Карамфилова, която иска по този начин дирекциите да обменят свои добри практики. Дори за ден-два работа тя вече виждала тук положителни неща, които могат да се приложат и на други места. 
От подобряване на работата екоинспекциите определено имат нужда, той като на много места гражданите са недоволни от начина, по който контролират замърсителите. Това особено се отнася за Русе, където РИОСВ от години е безпомощна срещу редовните обгазявания на града с отрови. Така че дай боже тази размяна на добри практики да доведе наистина до нещо добро. А и външният контрол върху работата никога не е излишен.
Размяната на директорски места за месец обаче може да има и неблагоприятни ефекти, тъй като за толкова малко време едва ли човек може да се запознае с всички особености на региона, който трябва да контролира. А за този период само той ще подписва всички решения на екоинспекцията и ще носи отговорност за тях.