В. "Индипендънт" обръща внимание на призива на ръководителя на поставените от Русия власти в украинската Херсонска област Владимир Салдо местните жители да се евакуират заедно с децата си. Това е явен признак, че Москва губи контрол над тази област, за която твърди, че е руска територия, отбелязва британското издание.
Евакуацията на цивилни от Херсонска област би била сериозен удар върху претенциите на Русия, че е анексирала около 15 процента от територията на Украйна, пише "Индипендънт".
В. "Таймс" се спира на обещанието на Кремъл да помогне за евакуирането на цивилни от Херсонска област и конкретно на думите на руския вицепремиер Марат Хуснулин, че Москва ще окаже всестранна помощ на властите на областта с евакуацията от Херсон.  
Очаква се хората, които се евакуират от Херсонска област, се очаква да започнат да пристигат днес в Русия, пише в. "Гардиън". 
Херсонска област е една от четирите украински области, които се намират отчасти под руски контрол и които Русия неотдавна обяви за своя територия. Мнозина са на мнение, че тя е най-важната от стратегическа гледна точка, тъй като през нея минава единственият сухопътен маршрут към Кримския полуостров и защото в нея се намира устието на река Днепър, която разделя Украйна на две, изтъква "Гардиън".
В понеделник Русия изстреля 84 ракети, много от които бяха насочени срещу обекти на гражданската инфраструктура на Украйна, като се стигна до спиране на тока в много украински градове, припомня в днешна статия в. "Вашингтон пост". Във вторник Русия изстреля 28 крилати ракети. Вчера украинският генерален щаб съобщи, че от сряда насетне Русия е поразила над 40 селища.
За руските националисти, които подкрепят войната, обаче няма значение колко ракети е изстреляла Русия по Украйна - те искат още и още, пише американското издание. 
На ястребите, които в телевизионни предавания и в Телеграм, открито задават въпроса защо Русия не удря по-голям брой ценни за Украйна обекти, няма да им хареса отговорът: изглежда, че руските сили не разполагат с достатъчен брой точни ракети, за да съхранят темпото от понеделник. Такова поне е мнението на западните военни анализатори, изтъква "Вашингтон пост".