Трогателно писмо на писателя Джон Стайнбек до неговия син, в което дава бащински съвети, след като тийнейджърът му признава, че е влюбен за първи път, се продава на търг, съобщи Асошиейтед прес.
"Това писмо предлага интимен, личен поглед към семейния живот на Стайнбек, но също така изразява идеите му за любовта с дълбочина и красноречие", казва Боби Ливингстън, изпълнителен вицепрезидент на аукционната къща "Ар Ар Окшън".
В писмото от две страници с дата 10 ноември 1958 г., Нобеловият лауреат за литература казва на сина си: "Ако си влюбен, това е хубаво нещо, това е най-доброто нещо, което може да се случи на някого. Не позволявай на никого да го омаловажава."
Стайнбек, който печели Пулицър за "Гроздовете на гнева" през 1940 г. и Нобелова награда през 1962 г. за цялостно творчество, показва, че сърдечните въпроси не са му чужди.
"Намеренията на любовта са най-хубавите и най-красивите. Опитай се да живееш достойно за тях", пише той. "Ако обичаш някого, няма нищо лошо да му го кажеш, само трябва да помниш, че някои хора са много срамежливи и понякога думите трябва да се съобразяват с тази срамежливост".
"Момичетата имат начин да разберат или да почувстват това, което чувстваш, но обикновено обичат и да го чуят'', каза той. "Понякога се случва това да няма реципрочност на това, което чувстваш, по една или друга причина. Това не прави чувствата ти по-малко ценни и добри."
"Ако е правилно, то се случва. Основното е да не бързаш. Нищо хубаво не се изплъзва", пише роденият в Калифорния писател, подписвайки писмото си просто: "С любов, баща ти".
Джон Стайнбек умира през 1968 г., а Томас Стайнбек - през 2016 г.
Текстът на писмото е публикуван, включително в книгата "Стайнбек: Живот в писма" от 1989 г. 
Правните спорове за наследството на Джон Стайнбек се проточват от десетилетия. През 2020 г. Върховният съд на САЩ остави в сила решение, с което на доведената дъщеря на Стайнбек бяха присъдени 5 млн. долара в семеен спор за изоставени планове за филми по някои от най-известните му произведения.
Томас Стайнбек, който също е писател, яростно защитава творчеството на баща си, адаптирайки няколко от книгите му за филми. Той започва и правни действия за защита на авторските му права.