Въпреки възмущението, породено от коментари, сравняващи католицизма с германския нацизъм, направилият ги швейцарски кардинал от Римската курия Курт Кох и председателят на Конференцията на германските епископи (КГЕ) Георг Бацинг се срещнаха в Рим, предаде ДПА.
Двамата проведоха частен разговор за изказванията на Кох, в които той сравнява съвременните опити на Римокатолическата църква да тълкува наново библейското учение с това как нацистите са дали ново тълкувание на християнското учение, съобщи днес КГЕ.
Кох не е имал намерение да засегне Германската църква или Католическо събрание, каза самият той на Бацинг по време на вчерашната им среща, съобщава КГЕ и допълва: "Кох изрично е подчертал, че не е имал намерение да припише ужасната идеология от 30-те години на миналия век на Синодалното събрание".
Влиятелен кардинал и префект на Дикастерията (ведомствата на Римската курия) за насърчаване на християнското единство, Кох поиска прошка от всички, които са се почувствали засегнати от изказванията му.
В неотдавнашно интервю за консервативния вестник "Тагеспост" Кох отговори на въпрос за адаптирането на католическото учение с думите, че "е оезпокоен, че в допълнение към Писанието и традицията все още се правят нововъведения, и е плашещо, че това отново се случва в Германия".