Всеки семеен албум е машина на времето. Новоиздаденият от Регионалния исторически музей не прави изключение. И той все пак е различен, защото проследява не само живота на една едновременно и известна, и малко позната стара русенска фамилия - Искович.
„Албумът Искович“ проследява в хронологичен ред промените, настъпили в социалния живот по онова време. Те са допълнени от свидетелствата на спомените, съхранени в писмата, разменени между две дами - Хилда Искович/Джордан и нейната приятелка Мара Малчева. 
Изданието е свързано с новото проучване на уредника в музея Ренета Рошкева. Изследването е продиктувано от интереса й към семейството, личността, живота и дейността на един от основателите и главен двигател на фирмата за производство на бои и лакове от началото на ХХ век Алберт Искович, както и на сина му Александър Искович. През 1903 година Алберт Искович създава предприятието „Искович & Леви“, което след национализацията му от комуничтисечсата власт след 9 септември 1944 година е преименувано на „Гаврил Генов“, а от 1990 година вече е известно като „Оргахим“.
Музеят работи със запазени фотографии, които обхващат широк диапазон от живота на семейството - от 1931 до 1985 г. Кореспонденцията между двете дами - Хилда Искович, съпруга на Александър Искович и приятелката й Мара Малчева, съпруга на инж. Петър Малчев (електрифицирал Русе) разкриват подробности за дома, порядките и хората, с които общуват. Това свидетелства за динамиката на отношенията в определен кръг от общество - заможни, перспективни, влиятелни и следващи модели на поведение, характерни за посочения времеви отрязък.
Пгитализирани и качени в облак, достъпен чрез сайта на русенския музей. Проучването стана възможно по проект, подкрепен от фондация „Русе-град на свободния дух“ и „Еконт Експрес“ ООД.