Министър-председателят на Армения Никол Пашинян съобщи днес, че се планира в Прага да се срещне с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, както и да се състоят преговори в четиристранен формат с президента на Азербайджан Илхам Алиев, предаде ТАСС.
В Прага ще се състои четиристранна среща, в която ще участват президентите на Франция и Азербайджан Еманюел Макрон и Илхам Алиев, както и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Планирана е и среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, каза Пашинян. 
Проправителственият турски в. "Сабах" също писа вчера, че се планира турският президент Ердоган и арменският премиер Пашинян да обсъдят в Прага нормализацията на отношенията между Турция и Армения. Ердоган, който говори на 1 октомври пред турския парламент, обяви още тогава за възможността за такава среща. 
Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения. През 2009 г. в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията си, но тези документи не бяха ратифицирани от никоя от страните.
На 15 декември Турция назначи Сердар Кълъч, бивш посланик на страната в САЩ, за специален представител в диалога. Три дни по-късно и Армения назначи своя специален представител - заместник-председателя на арменския парламент Рубен Рубинян. На 14 януари в Москва се състоя първата среща на специалните представители за диалога на Турция и Армения.