Кинофестивалът за операторско майсторство „Златното око“ започва днес в Попово. За единадесети път градът е домакин на форума, организиран в памет на големия български оператор Димо Коларов, който е роден в Попово. 
До 8 октомври зрителите и журито ще могат да видят продукции от съвременното национално и международно киноизкуство, с публичен показ от последните две години, каза за БТА Росица Георгиева – представител на организаторите на фестивала. Подготвената е и разнообразна съпътстваща програма, а новост за младата публика ще е автокино. В три последователни вечери жителите и гостите на Бялото градче могат да гледат филми – част от състезателната програма. А в нея след предварителната селекция попадат 17 игрални филма – пълнометражни и късометражни, 10 документални и седем студентски, чиито прожекции вече започнаха. Жури с председател Емил Топузов (оператор и носител на „Златното око“ от втория фестивал) и членове: проф. Цветан Недков, Александру Териан от Румъния, и доц. д-р Андроника Мартонова оценява лентите. 
Откриването на поредното издание на „Златното око“ е тази вечер. Преди това ще бъде представена изложбата „Лицата от екрана“ на Константин Занков, която представя любопитни фотоси от сцени от филми, уточни за БТА Петя Габровска – координатор „Филмова програма“. Кинооператорът Занков е носител на статуетката „Златното око“ от първото издание на фестивала за филма „Търпението на камъка“. 
Съпътстващата програма продължава утре вечер със среща с журналиста Георги Тошев. Той ще представи филма „Рицарят на смеха“ и книгата „Хамлет от град Левски“, посветени на големия наш актьор Георги Парцалев. На следващия ден фирма UVT, съорганизатор на фестивала, ще има презентация на тема: „Съвременни дигитални видеокамери“ – конкретно насочена към операторите. 
Заключителната церемония и награждаването ще са на 8 октомври. 
Домакините добавят, че през фестивалните дни, входът е свободен за всеки желаещ да се наслади на прожекциите на най-новите филмови заглавия в залата на Дома на културата "Димо Коларов". 
Кинофестивалът за операторско майсторство „Златното око“ се организира от Община Попово, а съорганизатори са Съюзът на българските филмови дейци, UVT и Министерство на културата – ИА „Национален филмов център“. Началото му е поставено през 1998 г. и по статут се провежда на всеки две години.