Активността на британския бизнес бележи през миналия месец най-значителния си спад от началото на миналата година, въпреки че понижението е малко по-плавно от предвижданията, информира Ройтерс, позовавайки се на данните от ключово проучване.  
Окончателният британски индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) на "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global) се понижава до 49,1 пункта през септември спрямо 49,6 пункта през август, което е най-ниското му равнище от януари 2021 г., когато в по-голямата част от Великобритания все още бяха в сила ограничителните мерки срещу разпространението на КОВИД-19. 
Стойността на индекса Пи Ем Ай  е под нивото от 50 пункта, което е индикатор за свиване на икономическата активност. Като цяло данните от проучването съвпадат със стойността на други показатели, които са признак, че британската икономика е на ръба на рецесията, отбелязва Ройтерс.
"Очакванията на компаниите от сектора на услугите за развитието на бизнеса им през септември са на най-ниското си равнище от почти 2,5 години. Участниците в проучването свързват тези настроения с притесненията, че разполагаемият доход на домакинствата намалява, както и с неблагоприятната икономическа перспектива в глобален мащаб", отбелязва Тим Мур, икономически директор в "Стандард енд Пуърс глоубъл маркет интелиджънс" (S&P Global Market Intelligence).
Индексът Пи Ем Ай, отразяващ състоянието на британския сектор на услугите, се понижава до 50 пункта през септември при 50,9 пункта през септември, което е знак за икономическа стагнация. Това ниво на индекса обаче е по-добро от 49,2-та пункта, които бяха представени в предварителното проучване, отбелязва Ройтерс.