Един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин заяви днес, че саботажът на морския газопровод "Северен поток" прилича на подкрепяните от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на Съединените щати атаки срещу петролна структура в Никарагуа през 1983 г., предаде Ройтерс.  
Морските газопроводи "Северен поток-1" и "Северен поток-2", които преминават от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, бяха умишлено повредени, Москва нарече това "акт на международен тероризъм".
В петък руският президент обвини Съединените щати и техните съюзници, че са взривили подводните газопроводи - твърдения отхвърлени от Вашингтон. Европейският съюз заяви, че големите течове в съоръжението са причинени от саботаж.
"Нека да ви припомня, че подобна ситуация имаше и през 1983 г.", заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, един от най-близките хора на Путин, цитиран от агенция Интерфакс. "По онова време диверсанти, вербувани от ЦРУ, организираха нападения срещу Никарагуа, които доведоха, наред с други неща, до взривяването на петролопровод в едно от пристанищата", добави той.
Москва неведнъж е заявявала, че Вашингтон има полза от инцидентите, свързани със "Северен поток", а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Съединените щати ще имат възможността да увеличат цените и продажбите на втечнен природен газ след изтичането на газ от газопроводите в Балтийско море.