В началото на този месец на пристанището в албанския град Дуръс започна освобождаването от митницата на стоките, предназначени за Косово, предава КосоваПрес.
Министър-председателят на Албания Еди Рама сподели в социалните мрежи снимки от процеса на освобождаването от митницата на стоките на най-голямото пристанище в Албания.
„Нашето и на Косово море вече не е само за туризъм, то е и на Косово, и за търговия“, пише Рама към снимките.
Министърът на финансите и икономиката на Албания Делина Ибрахимай и нейният косовски колега Хекуран Мурати, придружени от директорите на митниците на двете държави, посетиха днес митницата на Косово на албанското пристанище в Дуръс.
„Около 1040 са косовските компании, които получават стоките си през пристанището, и от днес не само че ще получат улесненията във връзка с риболова, за които двете правителства са се разбрали, но и за премахването на тарифите, които албанското правителство е приело за косовските бизнеси. От административна и бюрократична страна има едно много голямо улеснение, което не само ще съкрати времето, но и ще намали цените на освобождаване на стоките“, каза Ибрахимай.
Министърът на финансите, труда и трансферите на Косово Хекуран Мурати каза, че отварянето на митница на Косово на пристанището в Дуръс е изключително постижение за икономиката на Косово, спестява време и разходи от около два милиона евро на бизнесите, които извършват търговия през пристанището в Дуръс.
Митницата на Косово е разположена на територията на албанското пристанище още през 2019 г., но до момента е извършвано единствено регистриране на постъпилите стоки с крайна точка Косово, без това да влияе върху намаляването на разходите или времето за бизнесите или потребителите.
На последното съвместно заседание на двете правителства на Албания и Косово, което се проведе през юни, беше подписано споразумение за анализиране на възможното митническо обединение, което бележи търговската интеграция между икономиките на двете страни.