„Независимо, че е извършена общонадзорна проверка от Окръжна прокуратура –  Стара Загора преди две години, още утре ще разпоредя нова проверка, в която да участват всички институции, свързани с подобен тип производства, които са свързани с повишен риск“. Това каза пред журналисти апелативният прокурор Тодор Деянов от Апелативна прокуратура – Пловдив по повод днешния инцидент в казанлъшкия оръжеен завод „Арсенал“.
Всяко едно такова производство е свързано със специфични изисквания относно безопасността, които трябва да се спазват, подчерта той и посочи, че в случая няма как да се каже предварително кои правила са или не са нарушени. 
По настояване на Окръжната прокуратура в Стара Загора разследването на днешния инцидент е възложено и ще се провежда от Националната следствена служба със санкция на главния прокурор на Република България, допълни окръжният прокурор Дичо Атанасов. Законовият срок за разследването е двумесечен. Предстои да бъдат назначени и изготвени множество експертизи, вероятно той ще бъде удължен.
В момента няма основание за спиране на работата на завода. Няма опасност и от замърсяване на въздуха над града вследствие на взрива. 
Пожар не е имало, уточни ръководителят на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението комисар Стоян Колев. Пристигналите на място пожарни екипи от службата в Казанлък са осигурявали съдействие на ведомствената служба на предприятието по ликвидиране на последствията от взрива.