Самоубийственият атентат в учебен център за ученици в Кабул от петък е отнел живота на най-малко 53 души, 46 от които са момичета и млади жени, предаде Франс прес, като се позова на нова информация от мисията на ООН в Афганистан.
"Петдесет и трима загинали, от които най-малко 46 са момичета и млади жени. Броят на ранените е 110. Експертите ни по човешки права продължават да описват престъплението - проверяваме фактите и събираме достоверни данни, за да попречим на разпространението на невярна информация", се казва в съобщение на мисията в Туитър.
Нападението бе извършено в петък, когато атентатор самоубиец се самовзриви в центъра на афганистанската столица, в който ученици се подготвят за приемен изпит за университет. Кварталът, в който бе извършен атентата, е населен предимно с жители, които произхождат от хазарейското малцинство.
Талибанските власти на Афганистан продължават да твърдят, че жертвите са 25, а ранените - 33.
В миналото отговорност за редица атаки срещу хазарейците поемаше регионалният клон на терористичната организация "Ислямска държава", която ги смята за еретици и се противопоставя на обучението на момичетата.