Върховният съд на Индия потвърди днес правото на жените да направят аборт до 24 седмици от началото на бременността, независимо от семейното си положение, предаде Ройтерс.
Решението бе широко приветствано от активисти за правата на жените.
Правото на аборт се оказа спорно в световен мащаб, след като през юни Върховният съд на САЩ отмени решението си от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд" - както е известен знаковият съдебен процес, довел до конституционното право на аборт в страната. 
"Дори неомъжена жена може да направи аборт до 24 седмици наравно с омъжените жени“, каза съдия Дхананджая Чандрачуд от Върховният съд на Индия. Той постанови, че правото на аборт не трябва да зависи от семейното положение на жената.
Закон за медицинското прекъсване на бременността от 1971 г. се отнася за омъжените и разведените жени, вдовиците, непълнолетните, "инвалидите и психично болните жени" и тези, които са били жертви на сексуално посегателство или изнасилване.
"Решението да направиш или да не направиш аборт се доказва извън сложни житейски обстоятелства и само жената може да избира според собствените си виждания, без външна намеса или влияние", се казва в решението на съда.
То бе постановено по съдебен иск, внесен от жена, която потърсила възможност за аборт, след като се разделила с партньора си.
Решението е крайъгълен камък за правата на жените в Индия, казаха активисти.