Среща между изкупвачи и производители на череши се състоя в Кюстендил. Срещата е по инициатива на кмета Огнян Атанасов и областния управител Александър Пандурски.
"Целта е да намерим баланс, за да може кампанията да протече спокойно и да се опитаме да решим евентуалните проблеми предварително", каза Атанасов.
Той посочи, че на производителите е било разяснено, че не трябва да се използват препарати, забранени за Европейския съюз. Това е причината местните производители да не изкупуват продукция от района, а да внасят от съседните Турция и Гърция.
"На изкупвачите такава продукция се връща, а това води до спиране на изкупуването на местни плодове. Подобно нещо не е в интерес на никого", коментира кметът. Той посочи, че предстоят срещи и с по-малките производители, на които ще бъде разяснено, че не трябва да се ползват препарати, непозволени за европейския пазар.
Новост през тази година ще бъде възможността за откриване на изкупвателни пунктове на собствен терен. Последните години само общината имаше право да разкрива пунктове за изкупуване на продукцията на определени места, след подаването на необходимите документи. "Важно е това да бъде заявено рано, още преди Великденските празници, за да могат да бъдат издадени всички необходими разрешителни", коментира още кметът на общината. 
Изискването на изкупвачите на черешовата продукция в региона, поставено на срещата, е плодовете да бъдат с калибър от 22 до 24 милиметра. Това изискване не се отнася до черешопроизводителите, които ще предлагат продукцията си за прясна консумация.
"Започват разговори с Агенцията за борба с градушките, за бъдещо опазване на реколтата. Изграждането на площадка за противоградни ракети няма да стане факт при предстоящата кампания, но трябва да се подготвим и за следващите", каза още кметът на Кюстендил. 
Към 20 хиляди декара са черешовите насаждения на територията на община Кюстендил, каза проф. д-р Димитър Домозетов – бивш директор на Института по земеделие. Той посочи, че независимо от бързия цъфтеж тази година, е имало опрашване и се очаква добра и богата реколта. "Плодовете ще бъдат по-дребни, но това ще удовлетвори изкупвачите на продукция за преработка", каза проф. Домозетов.
Той посочи, че тази сутрин е отминал опасният период на сланите. Предстоят обаче периоди, в които продукцията ще бъде застрашена от градушки и дъждове. "Ако има дъждове по време на беритбата, плодовете ще се напукат", коментира още Домозетов.
Предстоят нови подобни срещи във връзка с разясняването на изискванията на Националната агенция по приходите, която се отнася до едрите производители. Ще има и среща с Инспекцията по труда по отношение на еднодневните трудови договори, както и с представителите на ОДМВР, във връзка с опазването на продукцията.