Бившите президенти на Албания Алфред Моисиу, Реджеп Мейдани и Бамир Топи, както и бившият премиер на Албания Пандели Майко, придружени от Беджет Пацоли /президент на Косово през 2011 г./ са на посещение в Хага. Там ще се срещнат с лидерите на бившата Армия за освобождение на Косово (АОК) Хашим Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи, които са задържани в ареста, съобщи агенция КосоваПрес.
Посещението е по инициатива на лидера на Алианса за ново Косово Беджет Пацоли, който беше поканил и бившите президенти на Косово.
Въпреки това бившите държавни лидери на Косово Фатмир Сейдиу /президент на Косово в периода 2006-2010 г./ и Атифете Яхяга /президент на Косово в периода 2011-2016 г./ не се присъединиха.
Бившите лидери на Армията за освобождение на Косово бяха задържани в ареста през ноември 2020 г. след потвърждаването на обвинителния акт за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството, но процесът срещу тях все още не е започнал.
Хашим Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи заявиха, че са невинни при явяването им пред съда на предварителната процедура.