Проф. Атанас Атанасов прави втория прочит в България на пиесата „Клетка за луди“ на Жан Поаре в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ - Варна, премиерата предстои на 30 септември. Заглавието, което е избрал за спектакъла си, е „Клетка за пеперуди“, съобщи той. 
Според режисьора актьорите, с които работи, притежават точния потенциал да направят добър спектакъл по комедията, която се появява на парижка сцена през 1973 г. и жъне голям успех. Тя е позната на публиката от два филма, създадени по нея - френският „Клетка за луди“ с Уго Тоняци и Мишел Серо от 1978 г. и американският „Клетка за птици“ с Робин Уилямс и Джийн Хекман от 1996 г. „Пиесата не е правена у нас много отдавна“, припомни режисьорът. Първата интерпретация носи името „Клетка за сестрички“ и е в Сатиричния театър в София през 2004 г. с режисьор Здравко Митков и изпълнители на главните роли Веселин Ранков и Валентин Ганев. „Докато четях текста, си мислех къде би било най-добре да я предложа и без колебание се спрях на Варненския драматичен театър. Познавам много добре Симеон Лютаков, той е мой студент от НАТФИЗ, Стоян Радев също познавам от ролите, в които съм го гледал. Според мен, те са идеалната двойка в „Клетка за пеперуди“, каза той и допълни, че и младите актьори от трупата, с които не е работил досега, също показват голям потенциал. „Всички имат прекрасно чувство за хумор, за ирония и самоирония, освен това могат да пеят и да танцуват, а в спектакъла хореографията е доста сложна, имайки предвид, че половината от тях са на високи токчета, но се справят много добре“, разказа пред БТА Атанасов. 

Той определи спектакъла като трагикомедия и посочи, че след толкова сериозни роли в театъра, има нужда от нещо забавно. Според него отвъд сюжета за отношенията между две семейства, едното от които е гей двойка, в пиесата става въпрос за правото на избор. В хода на действието се разбира, че сватбата между сина на гей двойката и дъщерята на консервативния политик, стремящ се към висок пост в управлението, е възможна, но с цената на много компромиси, които подлагат героите на смешни, дори абсурдни ситуации. Най-важното според режисьора обаче е зрителите да разберат, че двамата партньори в тази уж необичайна двойка всъщност имат същите семейни отношения като мъж и жена, със същите вълнения, конфликти, ревност. „Това са хора, които се обичат, искат да постигнат нещо и правят всичко възможно децата им да бъдат щастливи“, отбеляза той. 
Пиесата „Клетка за луди“ е изиграна пред над милион зрители в Париж, след което е поставяна по цял свят. Френската екранизация е отличена с две награди „Сезар“, “Златен глобус” за чуждестранен филм и има номинации „Оскар“ за режисура, сценарий и костюми. През 1983 г. композиторът Джери Хърман създава по пиесата и мюзикъл, който се играе над 1 700 пъти на Бродуей и е удостоен с шест награди „Тони”.
Премиерата на „Клетка за пеперуди“ във Варненския театър е на 30 септември и 3 октомври. Сценографията и костюмите са на Петя Стойкова, композитор и вокален педагог е Петя Диманова, хореограф Александър Манджуков. В ролите влизат Симеон Лютаков, Стоян Радев, Недялко Стефанов, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Веселина Михалкова, Меглена Везирова и др. Това е втората постановка на проф. Атанас Атанасов с варненската трупа след „Любовникът от ZanziБар“ от Ели Саги.