Трите турски държавни банки Зираат банкасъ, Вакъфбанк и Халкбанкасъ ще спрат разплащанията с руската платежна система ”Мир“, съобщи изданието Хаберлер.
Това са трите най-големи банки на страната, които до вчера извършваха транзакции с картите “Мир”.
Засега от страна на Министерството на финансите няма официално изявление по темата.
Миналата седмица две частни банки - Ишбанкасъ /най-голямата частна банка на Турция, която е създадена през 1924 г. под ръководството на Ататюрк/ и Денизбанк /основана през 1938 г, като 99.79 процента са под контрола на френско-белгийската Банка Dexia/ публично обявиха, че спират разплащанията с руската платежна система "Мир". Така общият брой на отказалите се банки стана пет.
Хаберлер цитира изявление на Кремъл, в което се казва: „Ясно е, че това решение е взето под безпрецедентен натиск, оказан от страна на САЩ“. 
Турската медия припомня също, че неотдавна Министерството на финансите на САЩ е издало предупреждения за санкции на финансовите институции, използващи платежната система "Мир". Турските банки също са получили предупреждение по този въпрос.
Турски финансови експерти  посочват, че засега не е възможно да се посочи какво развитие ще получи проблемът, въпреки твърденията на високопоставени турски представители, че ще се търси разрешение в дългосрочен план.