На 29 септември ще бъде дадено началото на няколко селскостопански събития, съобщават от Министерство на земеделието.
В Пловдив министър Явор Гечев ще открие конференцията за интелигентно земеделие "Поглед в бъдещето", а заместник-министър доц. Крум Неделков ще открие Втория международен ветеринарномедицински конгрес. Същевременно в к. к. "Златни пясъци" заместник-министър Тодор Джиков ще открие 30-ата научно-практическа конференция на тема "Посрещане на предизвикателствата по време на криза в сектор "Фуражи".
В 12 часа министър Гечев ще присъства и на подписването на Меморандум за сътрудничество между Университета по хранителни технологии-Пловдив, Аграрен университет-Пловдив и Медицински университет-Пловдив за учредяване на консорциума PlovdivWineUni. В него ще се включи и Виторио Новела, заместник-президент на Международна организация по лозата и виното.
На конференцията #AGRO 4.0 "Поглед в бъдещето", която ще започне в 9:30 часа в хотел "Double Tree by Hilton", Пловдив, ще бъдат обсъдени европейските и национални политики за цифрово земеделие 2021-2027 г., възможностите за финансиране на цифровата трансформация на агросектора и селските райони. Ще бъдат представени и технологиите на Земеделие 4.0, тяхното приложение и ползи за успешен агробизнес. Във фокуса на конференцията ще бъде и решаването на настоящите екологични и социални предизвикателства пред земеделските производители чрез новите технологии в селското стопанство.
Вторият международен ветеринарномедицински конгрес, организиран съвместно от Българския ветеринарен съюз и Ветеринарна камара на Република Северна Македония, ще бъде открит в 11:00 часа, в парк-хотел "Санкт Петербург", Пловдив. Дискусията ще даде насоки за реализация на нови цели и инициативи в областта на ветеринарномедицинската дейност за гарантиране на здравеопазването на животните и хората.
30-ата научно-практическа конференция на тема "Посрещане на предизвикателствата по време на криза в сектор "Фуражи" ще започне в 09:00 часа, в хотел "Палм Бийч", к. к. "Златни пясъци", град Варна, и ще продължи до 30 септември.  В рамките на форума ще бъдат разгледани актуални въпроси, свързани със ситуацията в България по време на криза, новостите във фуражното производство и обновяването на предприятията, както и повишаването на качеството и безопасността на фуражите чрез използването на нови добавки. В събитието ще вземат участие представители на международни дружества в областта на фуражната промишленост и научни кадри от университети в България и от други държави.