САЩ са домакини от днес на "безпрецедентна среща на върха" за островите от Тихия океан - регион, където пряко се конкурират с Китай. Това съобщи високопоставен служител на Белия дом, цитиран от Франс прес.
"Вече сме уреждали съвместни прояви с лидерите от Тихия океан. Обичайно разговорите траяха по един час на Хаваите или другаде. Досега не сме правили нищо подобно. Това е безпрецедентно", каза служителят на пресконференция.
Срещата на върха се очаква да продължи два дни и да приключи утре с реч на американския президент и пищна вечеря в Белия дом. По време на форума правителството на Джо Байдън се очаква да огласи "нови съществени инициативи" и "нови инвестиции" в различни сфери - опазването на околната среда, здравеопазването, борбата с незаконния риболов и други, уточни служителят, пожелал анонимност.
Джо Байдън смята за "много важен" личния контакт между ръководителите, каза говорителката му Карин Жан-Пиер. "Тази среща на върха ще го покаже", добави тя.
Участниците във форума все още разработват обща декларация, която да придаде официален характер на техните цели и принципи, допълни високопоставеният служител.
В дебатите ще участват редица министри, представляващи освен държавите от региона две френски територии и американската територия Гуам.