Разградския творец Димитър Петров запази легендите за Островче и други населени места в Лудогорието в книга. Излезе от печат сборникът му „Бежаната“. 
„В книгата читателите ще намерят няколко легенди, исторически предания и истории, вълнуващи разкази от миналото на нашия народ, които продължават да се помнят и разказват и до днес в родния край“, каза пред репортер на БТА авторът на изданието. Той сподели, че сред стотиците страници могат да се прочетат и анализи, изследвания, обяснения и тълкувания на историческото наследство чрез исторически сведения в сборници, хроники и истории или от свидетелски разкази на хора, които пазят спомени за миналото на родния край. Каменната чешма "Бежаната" дава името на книгата. Изданието е допълнено с цветен фотоалбум, илюстриращ инициативите на местното читалище в Островче и каменните чешми в Лудогорието.
„Читателите ги очаква едно пътешествие из най-интересните места и събития на Лудогорието и най-вече на село Островче, където пазят традициите и поддържат жив българския дух“, каза Димитър Петров, който още преди 11 години издаде исторически очерк за малкото лудогорско селце.
Книгата е посветена на 120-годишнината от създаването на Народно читалище „Слънчев лъч 1902“ в Островче. Сборникът е издаден с финансовата подкрепа на кметството и местното читалище. Премиерата й предстои да бъде по време на честването на юбилея на културния институт на Димитровден. 
Димитър Петров е автор на близо 20 различни по жанрове книги: исторически и краеведски, поетични и белетристични, детски приказки, поредица от книги за известни личности на Разград в миналото, етнографски и научно-изследователски статии, отпечатани в исторически сборници. Той е носител на много грамоти и награди. 
Разградският творец сподели, че черпи идеи за своите сюжети от съвременния обществен живот. Като директор на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” Димитър Петров е убеден, че бъдещето принадлежи на "нейно величество Книгата". По думите му без четене няма стойностно образование, няма модерен светоглед, няма пълноценно професионално, емоционално и интелектуално развитие. „Четенето в голяма степен не само определя успешната реализация в живота, но е и изпитано средство за социализация на личността“, допълни той.