През тази кандидатстудентска кампания имахме по седем кандидат-студенти за едно място в Медицинския университет в София (МУ). Добрата новина е, че откликнахме на инициативата на Министерството на здравеопазването (МЗ), а тя е и наша, да обучим повече медицински сестри, което е много важно. Към момента сме готови да приемем 50 места повече за обучение на медицински сестри, каза пред журналисти ректорът на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков след церемонията за откриването на новата учебна година.
МУ-София има готовност и желание да се включи в кампанията по обучението на парамедиците, тъй като се планира авиационен транспорт и други инициативи, които по предложение на МЗ трябва да бъдат обезпечени и с парамедици, каза акад. Трайков.
Нашият университет три години подред подготвя парамедици - по 20 човека, такава беше заявката на МЗ, съгласувана с Министерството на образованието и науката. Сега, през тази година, се дипломираха първите 20 парамедици, които са бакалаври. Очакваме точен разчет от МЗ от колко парамедици има нужда държавата, защото не само МУ-София обучава в тази специалност, обясни акад. Лъчезар Трайков.
След последния изпит, който е бил тази събота, в МУ-София са приети 250 чуждестранни студенти от европейски държави. На 8 октомври предстои кандидатстудентският изпит за първокурсници от страни, които са извън Европейския съюз. Кандидатите са над 600.
Ректорът на Медицинския университет в София каза, че имат специални политики за младите асистенти и МУ-София е един от университетите, които "вдигнаха заплатите на асистентите на 1500 лева".