Полският президент Анджей Дуда връчи днес висше държавно отличие на Антони Мачеревич, който е борец за демокрация от комунистическия период, предаде Асошиейтед прес.
Неотдавна в медийното пространство се появи информация за обвинения срещу Мачеревич, че е манипулирал доказателства при разследването на катастрофата на полския президентски самолет в Русия през 2010 г., при която загинаха 96 видни поляци.
Дуда заяви, че връчва Ордена на Белия орел на 74-годишния Антони Мачеревич заради приноса му към суверенитета и демократичните промени в Полша, както и за други заслуги към родината.
През 70-те години на миналия век Мачеревич става съосновател на дисидентска организация - Комитет за защита на работниците, която полага основите на общонационалното движение "Солидарност", което през 1989 г. сваля комунистическото управление в Полша. Мачеревич многократно е хвърлян в затвора във връзка с тази си дейност.
Скромната церемония, на която Дуда връчи отличието на Мачеревич, се състоя 46 години след основаването на Kомитета за защита на работниците.
Мачеревич беше министър на отбраната в периода 2015-2018 г. и е близък сътрудник на Ярослав Качински, ръководител на управляващата партия в Полша "Право и справедливост".
Той бе назначен за ръководител на специалната правителствена комисия, разследваща катастрофата от 2010 г., при която загинаха тогавашният президент Лех Качински и още 95 поляци.
Тезата на Мачеревич е, че катастрофата с президентския самолет е била планирана от Москва. В неотдавнашен репортаж на полския новинарски канал TВН24 бяха изложени твърдения, че Мачеревич и неговата комисия са манипулирали и укривали доказателства, които са били в разрез с версията за убийство, организирано от Русия.