В Брюксел продължава разяснителният скрининг на Република Северна Македония по Глава 24 „Правосъдие, свобода и сигурност“. На срещата вицепремиерът и главен преговарящ Боян Маричич е заявил, че преговорният екип от тази област надгражда натрупания опит. 
„Имаме капацитета и мотивацията да подготвим адекватно нашата страна и нашите институции чрез изграждане на силен и добре интегриран административен капацитет на правоприлагащите служби и другите органи, от които се очаква да постигнат необходимите стандарти”, е казал Маричич, цитиран от пресцентъра на кабинета си.
В своята презентация Маричич е подчертал, че в Република Северна Македония е приет Закон за предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма, че се изпълнява Съвместният план за действие в областта на борба с тероризма в Западните Балкани между Европейската комисия и властите на Република Северна Македония като рамка за съвместни действия в борбата срещу тероризма, а през март 2020 г. правителството е приело Национална оценка на риска по отношение на изпирането на пари и финансирането на тероризма.
Днес приключва вторият ден от презентациите пред Европейската комисия за законодателството и стандартите на ЕС в областта на правосъдието, свободата и сигурността. От понеделник започват разяснителните срещи по Глава 23 – Съдебна власт и основни права, съобщават от кабинета на вицепремиера по европейските въпроси.